Návod - háčkované vánoční kouličky

navod-vanocni-koulicky

Rok se s rokem sešel a už tu máme opět ten vánoční čas. Na jednu stranu krásný, ozdobený hvězdami, chvojím a andílky, provoněný pomeranči, skořicí a svařeným vínem a plný radosti a lásky, ale na druhou stranu také únavný, stresující a plný shonu.

Pojďte si s námi trochu oddychnout, uvařit si čaj nebo kávu a vyrobit si tyto krásné vánoční kouličky z příze DROPS Snow. Výroba je velmi jednoduchá, uháčkovat je zvládnou i začátečníci a všichni víme, že výzdoba, kterou si sami vytvoříme, nám dělá dvojnásobnou radost.

Co budete potřebovat:

navod-vanocni-koulicky-1

Máte vše? Tak můžeme začít.

Vysvětlení zkratek v popisu:

KK – kouzelný kroužek

ŘO – řetízkové oko

KS – krátký sloupek

PO – pevné oko

P – přidávání (uháčkujeme dva sloupky do jednoho oka)

U – ubírání (sháčkujeme dva sloupky do jednoho)

Postup:

Postupujeme v kruhových řadách. To znamená, že konec řady nespojujeme pevným okem s jejím začátkem, ale pokračujeme dál jakoby ve spirále. Konec každé řady si označíme výše zmíněnými sponkami, nebo kouskem příze odlišné barvy.

Číslo v závorce na konci každé řady udává celkový počet ok v dané řadě.

  1. řada: KK, do něj 6 KS. (6)
  2. řada: 6x P. (12)
  3. řada: KS, P, 2KS, P, KS, P, 2KS, P, KS, P. (17)
  4. řada: 2KS, P, 3KS, P, 3KS, P, 3KS, P, 2KS. (21)
  5. řada: 3KS, P, 6KS, P, 6KS, P, 3KS. (24)
  6. řada: 10KS, P, 13KS. (25)
  7. řada: 25KS. (25)
  8. řada: 13KS, U, 10KS. (24)
  9. řada: 3KS, U, 6KS, U, 6KS, U, 3KS. (21)
  10. řada: 2KS, U, 3KS, U, 3KS, U, 3KS, U, 2KS. (17)
  11. řada: U, KS, U, 2KS, U, KS, U, 2KS, U, KS. (12)
návod-vanocni-koulicky-01

 

Teď háčkování na chvíli přerušíme. Vytáhněte si trochu delší oko, abyste si práci při následujícím kroku nepárali a vezměte si klubíčko druhé barvy. Kousek si ustřihněte, navlékněte do jehly a vyšijte si na kouličku, co vás napadne. Sněhovou vločku, hvězdičky, andílka, kometu, nebo třeba stromeček. Já zvolila soba.

navod-vanocni-koulicky-02

Až budete mít váš motiv vyšitý, na vnitřní (rubové) straně svažte konečky dohromady a vycpěte kouličku výplní. Vezměte si znovu háček a pokračujeme.

navod-vanocni-koulicky-03

  1. řada: *KS, U* opakujte do konce řady (3x), PO. Ukončete.

navod-vanocni-koulicky-21

A ozdoba je téměř hotová. Stačí už jen konec protáhnout tam a zpět všemi oky poslední řady dokola a utáhnout. Tím uzavřeme otvor, konec zapošijeme a zatáhneme ho do vnitřku koule.

navod-vanocni-koulicky-04

Plstění:

Aby koulička dostala ten krásný plstěný vzhled, je potřeba ji ještě vyprat. Příze DROPS Snow je ze 100% čisté vlny a je na plstění velmi vhodná. V podstatě už máte všechnu práci za sebou, protože zbytek za vás udělá pračka. Stačí kouličku (nebo kouličky – přece nebudete zapínat pračku jen kvůli té jedné) dát do pračky s kapkou pracího prášku bez bělidel na běžný program na 40 °C, bez předpírky.

A teď si třeba můžete vychutnat tu kávu, která vám zatím možná vychladla. Nebo si uvařit novou. A netrpělivě čekat, co pračka s kouličkami udělá.

Dokončení:

Jakmile budou vyprané, stačí už jen trochu je vytvarovat, dokud jsou mokré, ostříhat přebytečné chlupy, které se plstěním v pračce na baňčičkách vytvořily a pokud máte v plánu někam si je zavěsit, přišijte jim ještě poutko.

navod-vanocni-koulicky-05b

Jupííí, hotovo!

Povedly se vám? Pochlubte se na Facebooku nebo Instagramu fotkou s hashtagem #tvorimsknitkou a nezapomeňte nás označit, jsme zvědaví na vaše výsledky.

navod-vanocni-koulicky-06

Krásné Vánoce!

 

 

Návod pro vás sepsala: Adélka